Artikelserie: Min Häst Historia - Maria von Essen

06/04/2020

Jag började rida när jag var 5 år gammal på en schetlandsponny. Min mammas dåvarande sambo hade hästar och hans döttrar red. Vi red tillsammans i skogen och gärna i full galopp. Hoppning var det som gällde och dressyr var bara ett nödvändigt ont. Att jag bröt armarna tre gånger under olika ridturer avskräckte inte mig att fortsätta älska hästarna och ridningen. Jag fortsatte hoppa fram tills jag var 14 år och fick då låna en stor häst som p.ga skador inte fick hoppa mer.

Som 14-åring fick jag möjlighet att komma till Flyinge och jobba på loven hos min kusin Ebba som arbetade där som elev till Kyra. Där och då blev jag omvänd från hoppning till dressyr. Jag tillbringade varenda lov och nästan alla helger på Flyinge och då ska det tilläggas att jag och min mamma bodde utanför Mantorp..Det blev således många resor till och från Skåne under denna tid. När min lånehäst Mexico blev tvungen att tas bort köpte vi min första egna häst av Ebbas kompis. Maguar var en fantastisk läromästare som jag fick uppleva både SM, NM och EM-framgångar som junior på.

När jag skulle börja gymnasiet flyttade jag ner till Ebbas föräldrar som då bodde utanför Lund. Jag kunde nu träna mer regelbundet för Ebba och började också träna för Kerstin André. Jag fick sedan möjligheten av Kyra att sätta igång hennes häst Goliath efter en lång tids skada. Det kändes såklart oerhört ärofyllt. Efter några månader travande på en grusväg i ur och skur så var ”Golle” mycket bättre från skadan och då gav Kyra mig förtroendet att fortsätta rida och tävla honom. Jag kunde inte träna honom så mycket som vanliga hästar utan fick rida honom mycket på min grusväg. ”Golle” var en fantastisk häst med otroliga kvalitéer och var ju utbildad av Kyra. En fantastisk junior häst som jag vann både SM och NM med. Vi blev dessutom 3a individuellt på EM i Hickstead 1998!

Mitt driv, min kärlek till hästarna fanns kanske redan vid 5år ålder med min schetlandsponny men det som gett mig mest är min tid på Flyinge. Där och då lärde jag mig allt om hästar och träning! Att alltid vilja bli bättre, träningsviljan och att känna glädje i att utbilda hästar. Att det spelar ingen roll om du är fattig eller rik- du måste ha drivet och intresset! Att under den här tiden se så många otroligt bra ryttare rida gav mig nog mer än jag kan förstå. Insikten att hårt jobb lönar sig är något jag verkligen kan intyga.

Idag har jag och min kusin Ebba haft vår verksamhet(Dressyr Essen AB) i 19 år och vi utbildar unghästar upp till GP. Jag älskar att arbeta med hästar även om det innebär hårt jobb och många timmar i stallet. Det är fantastiskt kul att utbilda unghästar och hela vägen upp till GP, att vara med på hela resan. Vi tränar fortfarande för Kerstin som kommer till vår anläggning en gång i veckan.

Knytkalasets träningar är en möjlighet som jag fått vara med i sedan starten 1998. En träning som är har varit ovärderlig!

Image: 2020-06/85a20eef-d51a-4954-8de5-3001c990ebfb.jpg