Knytkalasets Åke Björsell

Åke Björsell såg Jan Brink rida för första gången på Flyinge för över 30 år sedan och detta blev början på ett långvarigt samarbete.

Åke sålde sitt företag Börsells AB 1997 och bestämde sig för att göra något mer för svensk dressyr. Tillsammans skapade Åke & Jan idén om Knytkalaset där satsningen skulle vara dressyrtalanger - ryttare och inte hästar eftersom hästar är förgängliga men inte kunskapen. Kyra var bästa tränaren redan då och höll på att lämna landet. Genom Knytkalaset kunde man bevara hennes kunskaper till fördel för den framtida sporten i Sverige.

Åkes tanke var tydlig och effektiv - det skulle vara krav på ryttarnas resultat och endast trion Kyra, Åke och jan bestämde hur, när och vem. Resultaten har varit många och knytkalaset är idag ett internationellt eränt koncept.


Knytkalasets tränare - Kyra Kyrklund

Kyra Kyrklund är finska och sedan många år tillbaka bosatt i England där hon driver ett träningsstall ihop med engelske maken Richard White. Innan dess bodde Kyra ett antal år i Sverige där hon jobbade på Flyinge med en rad internationella elever, däribland Jan Brink. Som tränare har hon, förutom deltagarna i Knytkalaset, varit finsk landslagstränare för juniorer, Young Riders och seniorer med flera lag och individuella silver och bronsmedaljer, utbildat ett trettiotal internationella Grand Prix ryttare och är sedan 2011 supervisor för det svenska dressyrlandslaget.

Kyra har tävlat framgångsrikt internationellt i 30 år, tog individuellt silver vid VM i Stockholm 1990, har vunnit NM, tagit hem 10 fisnak mästerskap, deltagit på 6 OS, varit med i 6 World Cup finaler - aldrig varit placerad sämre än 6:a - vann1991 i Paris. Hon har utbildat och tävlat 15 hästar i internationellt GP.

Kyra är dessutom utnämnd till adjungerad professor i ridkonst med inriktning dessyr vid Sveriges Lantbruskuniversitet i samarbete med Flyinge och Strömsholm.


Knytkalaset som ett träningsläger

Knytkalaset samlas 8 gånger om året för ett 2-dagars träningsläger hos Jan Brink på Tullstorp i Skåne. Knytkalasets tränare Kyra Kyrklund flyger in från England kvällen innan för att vara på plats när träningarna drar igång.

I två dagar är det träning och trevligt umgänge som är i fokus med mycket ridning och teoretisk träning, gemensamma luncher och middag för de övernattande. Här diskuteras allt från detaljer som kontakten på yttertygeln i pirouetten till nyaste stjärnskottet i stallet, tävlingsplanering och mycket annat, även långt ifrån hästvärlden.

Knytkalasets träningsläger är, förutom själva träningen, även till för att skapa ett socialt nätverk där man kan dra nytta av varandras erfarenheter. Det ökar teamkänslan samtidigt som det skapar en trygghet för individerna. En trygghet som också tas med till tävlingsbanorna där eleverna kan stötta varann teoretiskt genom ett par extra ögon på framridningen, men även mentalt när man har folk som hejar på varandra.


Knytkalasets events

Knytkalasets elever är väldigt aktiva och arbetar för dessyrens utveckling internationellt bl.a. vid clinics, föredrag, shower, artiklar mm.

Kyra Kyrklund har i en längre period varit ordförande för International Dressage Riders Club och är medlem i FEI's Dressage Comittee.
Jan Brink och Kyra håller stora clinics ett par gånger om året.

På Global Dressage Forum i Holland 2013 gjorde Jan, Kyra och Liane en Knytkalasclinic ihop med plantskoleelverna MArina Mattsson, Anna Zibrandtsen och Emelie Aldenfalk. Knykalaset med Jan, Marina 6 Anna höll även en clinic i Danmark för Dressyrens Venner om Knytkalas/Plantskolekonceptet som har börjat uppmärksammas mycket även utomlands.

På Borås Grand Prix syntes Plantorna Mathilde Hannell & Marina Mattsson i en kväll show.

Nyligen gjorde Jan & Kyra även clinic under det mesta av en dag för IDTC, International Dressage Trainers Club's årliga möte ihop med 4 ryttare från knytkalaset och Plantskolan.


Plantskolan skördar framgångar

Plantskolans elever har sedan början av Plantskolan 2009 redan gjort bra ifrån sig på tävlingsbanorna. trots sin unga ålder har ett flertal av eleverna redan uppnått otroliga resultat frpn ponnytiden upp till Grand Prix.

Totalt har de nuvarande plantorna tillsammans vunnit 12 individuella SM-gildmedaljer, 6 silvermedaljer och 7 bronsmedaljer, 3 lag-SM guld och 1 lag-SM silver, 2 NM lagbrons och 5 EM-medaljer, varav 2 individuellt.

Flera av plantornahar dessutom redan internationella placeringar och segrar i U25 Grand Prix och Grand Priz samtidigt som de tävlar i Young Rider landslaget.

Plantorna har även varit framgångsrika med unghästar med flera bruksprovssegrare och godkända hingstar, samt tagit vinster och placeringar på Gina Tricot Future Elite, LFC, UNghästchampionatet och Scandinavian Open Falsterbo


Knytkalaset skördar stora framgångar

Knytkalaselevernahar sedan början av 1998 haft stora framgångar på tävlingsbanorna internationellt.

Ryttarna har utbildad närmare 40 hästar till Grand Prix och haft mer än 10 hätar med i landslaget. I knytkalaset har 10 internationella Grand Prix ryttare tränat för Kyra och med Jan Brink i täten tagit hem 18 internationella medaljer, tävlat vid 3 OS, tagit hem 17 individuella SM medaljer, varav 7 guld, vunnit 40 internationella Grand Prix, däribland flera segrar i World Cup tävlingar och även tagit en World Cup-medalj.
Jan vann också det stora inofficiella VM - Achen Championatet i 2005 - som ende svensk någonsin. Sedan starten har knytkalaset haft deltagare i de flesta OS och VM.

Därutöver har knytkalasryttarna även haft stora framgångar på bruksprov och i unghästchampionaten, både nationellt och internationellt. Tillsammans har de tagit fram 20 bruksprovsvinnare och ett stort antal godkända hingstar.


Knytkalaset för framtiden

Knytkalaset arbetar med att ta fram lovande ryttare som i sin tur kan ta fram lovande hästar för den framtida sporten. Några av plantskolans unga elever har redan vunnit flera bruksprov och fått ett antal hingstar godkända samt tävlat med stora framgångar på Unghäst-VM och Unghästchampionaten.

Bland Knytkalasets deltagare finns ett flertal bruksprovsvinnare och ett stort antal godkända hingstar. Två elever, Jan Brink på Tullstorp och Rose Mathisen på Gränsbo stuteri, driver även hingststationer och är några av de ledande inom aveln inom Sverige. De tävlar samtidigt hingstarna framgångsrikt och då ökas förutsättningarna för att fler stoägare betäcker med de bästa sporthästarna. Målet är att öka produktionen av de riktigt bra tävlingshästar för framtiden.


Plantskolans tränare

Jan Brink, tränare av Plantskolan i söder

Jan är en av grundarna till Knytkalaset och plantskolan och har haft Kyra Kyrklund som sin tränare sedan 1990-talet.
Jan har själv tagit fram ett stort antal bruksprovsvinnare och Grand Prix hästar.

Förutom sina egna tävlingsmeriter med ett flertal internationella mästerskapsmedaljer och tre OS, har Jan även varit mycket framgångsrik som tränare till elever som har tagit flera SM-segrar och internationella mästerskapsmedaljer.

Liane Wachtmeister, tränare av Plantskolan i norr

Liane har varit med i Knytkalaset ända sedan det grundades.
Liane har tävlat internationell Grand Prix sedan 1980 och varit uttagen till OS. Hon har dessutom ett antal framgångsrika elever utöver alla eleverna i Plantskolans norra region.

Liane har tagit fram ett stort antal Grand Prix hästar både själv som ryttare, men även som tränare till andra ekipage.


Plantskolan som ett träningsläger

Åtta gånger om året träffas alla plantorna för att träna på ett 2- eller 3-dagars träningsläger. I norra regionen träffas plantorna på Brolöten hos plantskoleeleven Emelie Brolin och tränar för Liane Wachtmeister.

I söder träffas plantorna på Tullstorp och tränar för Jan Brink.

På varje träff kommer elever med eller utan hästar och följer träningarna alla dagar.

Några elever kommer längre ifrån och så många som möjligt stannar kvar och bor över. Lunchen serveras som ett gemensamt mål och ger elever och anhöriga möjlighet att under mera avslappnande förhållanden kunna prata om teori, tävling, dela med sig av erfarenheter eller bara umgås.

Som oftast ordnas även en gemensam middag - allt för att stärka gemenskapen och teamkänslan mellan eleverna.


Vad är Plantskolan?

Knytkalasets plantskolor är en satsning som startades 2009. Plantskolorna är till för att fånga upp talangfulla satsande ungdomar, Young Riders och unga seniorer.

I Sverige finns det två stycken plantskolor, en i södra regionen på Tullstorp som tränar för Jan Brink och en i norra regionen utanför Stockholm som tränar för Liane Wachtmeister. Vardera planstkola har runt 10 elever som träffas 8-10 gånger om året och tränar för respektive tränare. I dagsläget är eleverna huvudsakligen i ålderskategorin 15-25 år.

Målsättningen är att kunna lyfta fram talangfulla ryttare och öka antalet ryttare på landslagsnivå oavsett kategori. Genom att höja nivån bland ungdomarna skapas även bättre förutsättningar för att på längre sikt kunna ta fram fler bra hästar för sporten.

Tanken är vidare att man skall ha möjligheten att rekrytera någon av de mest lovande ryttarna från Plantskolorna till Knytkalaset.