Artikelserie: Min Häst Historia - Stefan Jansson

05/28/2020

Jag är född och uppvuxen i Lysekil och ingen i min familj har någon hästbakgrund. I tioårsåldern fick jag och mina två syskon shettisen Pålle och jag tillbringade mycket tid på Lysekils Ponnyklubb, först som skötare och lektionsryttare och sedan som instruktör. Vi hade förmånen att få tävla klubbens hästar så det blev många hopp- och terrängtävlingar men även några dressyrstarter. Jag fick (och tog) chansen att rida på många olika ponnier och hästar vilket jag tror varit utvecklande för mig som både ryttare och tränare.

Efter gymnasiet gick jag RIK-kurs på Strömsholm, fick sedan instruktörsjobb på Alingsås Ridklubb och köpte då min första egna häst, Mirelle, som jag tävlade med i hoppning, dressyr och fälttävlan. Sedan var det dags att göra lumpen, det blev ett år i Stockholm på K1 med bl a den beridna högvakten.

Direkt efter lumpen flyttade jag till Göteborg där jag fick instruktörsjobb på Göteborgs Ridhus. Här hittade jag hästen Jingo som blev starten på mitt stora dressyrintresse.

Hade sedan ett "mellanspel" där jag utbildade mig till grundskollärare på universitetet. Det blev en kort period som lärare innan hästarna tog över igen..

Jag gick tränarutbildning och åkte till Jonny Hilberath i Tyskland (som 35-åring!!) och arbetade i ett år. När jag kom hem från Tyskland startade jag min egna verksamhet med hästförädling och dressyrutbildning, som numera bedrivs på vår gård i Varberg.

Jag har haft förmånen att få vara med på Knytkalaset i många år nu, som ordinarie eller "bubblare" i olika perioder. Det betyder oerhört mycket för mig och min utveckling som ryttare och tränare.

Jag har under åren utbildat och tävlat hästar till Grand Prix, startat många unghästfinaler, ridit unghästVM samt en del internationella placeringar i lilla rundan.

En lång och krokig väg men alltid med en stor kärlek till hästarna!

Image: 2020-05/stefan.jpg